Tips tussendoortjes

Regelmatig vertellen mensen mij dat ze het eten van gezonde tussendoortjes “saai” of eentonig vinden. “Er zit weinig variatie in!”

Ook ik vind het bedenken van gevarieerde verantwoorde tussendoortjes soms best lastig. Een tussendoortje moet in mijn ogen praktisch zijn. Makkelijk mee te nemen, weinig “geknoei” en weinig tot geen voorbereidingstijd kosten. Des te belangrijker is het om veel aandacht te schenken aan de hoofdmaaltijden, want dan zijn de (zoals voorheen werd geadviseerd) de verplichte tussendoortjes misschien wel helemaal niet meer nodig! Desondanks heb ik toch een opsomming gemaakt, uitgaande van methode PuurGezond en De Schijf van Vijf.

‘ONTBIJT ALS EEN KEIZER, LUNCH ALS EEN KONING EN DINEER ALS EEN BEDELAAR’

Tussendoortjes van PuurGezond

  • smoothie van vers fruit met yoghurt

  • kwark met noten en vers fruit

  • vezelrijk knäckebröd met hartig beleg

  • kleine hand ongebrande en ongezouten noten

  • vijf olijven of 2 augurken

  • plakje mager vleeswaar of magere kaas

  • een kopje zelfgemaakte soep of bouillon

  • rijstwafel met een beetje honing of plakje (magere)kaas

  • gedroogd fruit: 3 gedroogde abrikozen of een handje rozijnen of cranberries

  • zelfgebakken kruidkoek (zie www.puurgezond.nl)

Gezondere keuzes uit de Schijf van Vijf

  • fruit

  • snackgroente

  • ongezouten noten

  • volkoren boterham of stukjes volkoren boterham met zachte geitenkaas

  • zelfgemaakte hummus zonder zout

  • huttenkase

  • plakjes banaan, aardbei, appel of peer op de boterham

  • waterijs en sorbetijs staan niet in de Schijf van Vijf, maar bevatten veel minder kcal dan roomijs, softijs en yoghurtijs

  • 1 gekookt ei