Wat kun je het beste eten voor, tijdens en na een intensieve wandeling van 60 minuten?

Het is niet nodig om extra te eten, zeker niet als je af wilt vallen. Eet je volgens de Schijf van Vijf of methode PuurGezond, dan krijg voldoende voedingsstoffen binnen om goed te kunnen bewegen en te sporten op recreatief niveau.

Sport je intensief, minstens 3 keer per week 1-2 uur of meer, dan moet je meer eten omdat je ook meer energie verbruikt. Voornamelijk duursporters op hoog niveau hebben een hoog energieverbruik. Om op gewicht te blijven en om goed te kunnen blijven presteren, moeten zij meer eten om het hoge energieverbruik te compenseren, door meer (langzame) koolhydraten en eiwitten te nuttigen, zoals volkoren brood, pasta, zuivel of een extra maaltijd.

Als je intensief sport en veel transpireert verlies je zout. Ga je na het sporten eten, dan vul je het zout weer aan. In principe heb je geen extra zout nodig. Bij langdurige intensieve inspanningen van 90 minuten of langer of bij extreme hitte is het aan te raden om elektrolyten toe te voegen in je flesje water. Veel water drinken blijft het allerbelangrijkste als je veel transpireert. Hiermee vul je de verloren hoeveelheid vocht in het lichaam weer aan.

Zorg er wel voor dat je voor het wandelen voldoende hebt gegeten, zodat je het gevoel hebt dat je er een tijd mee vooruit kunt. Zit er tussen de maaltijd en het wandelen meer dan 2 uur tussen?

Dan kun je een gezond tussendoortje meenemen voor onderweg. Bijvoorbeeld een banaan, een handjevol rozijntjes of 1 volkoren boterham met appelstroop. Een flesje water mee is altijd goed! Door het flesje vast te houden voorkom je dat je handen dikker worden tijdens het wandelen.

Aanrader

  • Alles over Sport en Voeding” van het Voedingscentrum.
  • www.caloriecalculator.nl: Check hoeveel kcal je verbrand hebt tijdens het wandelen of een andere tak van sport.
  • www.puurgezond.nl: Boordevol voedingsweetjes, recepten en adviezen.

 

Bron: Voedingscentrum.nl